Hodočašće u Ramu

U subotu 8. rujna, Slivanjci su po treći put hodočastili u Ramu (BIH), gdje su zajedno s desetak tisuća vjernika i hodočasnika pristiglih iz svih dijelova Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, proslavili blagdan Male Gospe. Četrdeset i osam slivanjskih hodočasnika, predvođeno župnikom fra Željkom, uputilo se toga dana u 6 sati iz slivanjskog „Centra“, preko Imotskog i Posušja, prema Rami. Čim smo prešli državnu granicu u Vinjanima Gornjim, Mila Mikrut je, prema ustaljenom običaju, uzela mikrofon i na „starovinski način“ predvodila Gospinu Krunicu.

Svečanu svetu misu u župnom dvorištu predvodio je gvardijan franjevačkog samostana u Tomislavgradu, a u koncelebraciji su sudjelovali i brojni svećenici pristigli iz BiH i RH. Ramski gvardijan i župnik je na početku misnog slavlja uputio dobrodošlicu svim nazočnim svećenicima i hodočasnicima. Ramljaci su na Malu Gospu proslavili i Dan Općine Prozor-Rama te su se na poseban način prisjetili najsvježijih rana: uzdolskih žrtava, koje su 14. rujna, 1993., na svetkovinu Uzvišenja Svetog Križa, u ranim jutarnjim satima, ubili pripadnici Armije Republike Bosne i Hercegovine, koji su na podmukli način napali mjesto Uzdol i ubili 41 osobu katoličke vjere i hrvatske nacionalnosti (29 civila i 12 pripadnika HVO-a).

Nakon mise, po običaju je upriličeno narodno veselje: zaigralo je kolo („trusa“) u kojem su se sudjelovali brojni hodočasnici, ali je odjekivala i (imotska) ganga i (sinjska) rera. Poslije toga slivanjski su se hodočasnici, kao i drugi, razmiljili ispod brojnih šatora da bi nešto objedovali. Povratak u 15,30 je bio prožet pjesmom, šalom i neskrivenim zadovoljstvom, a kroz autobus su se nosile i kušale „delicije“ što su ih i ove godine pripravile Mila Lozina Antina i Milka Talaja. Uz kratku stanku kod Studenih Vrila, brzo smo prešli državnu granicu, ušli u Republiku Hrvatsku i sretno se vratili u naše Slivno. Da ostane upamćeno, u Ramu su 2019. hodočastili: Joze Lozina, Mare Lozina, Milka Grbić, Mate Krolo, Dragica Krolo, Milka Talaja, Marija Parlov, Ivica Parlov, Tomislav Glibota, Dragica Glibota, Mila Mikrut, Ante Jukić, Zora Jukić, Matija Radalj, Ivan Marinović Selak, Ljubica Marinović Selak, Ivan Prgomet („Inić“), Joko Glavaš, Mićo Lozina, Marica Lozina, Branka Barić, Ivan Barić („Đani“), Mirko Zeljko, Dragica Jukić, Neda Zeljko, Josip Mrkonjić, Marija Mrkonjić, Mila Lozina, Nada Vrdoljak, Jozo Vrdoljak, Lucija Dundić, Iva Nogalo, Mirjana Jukić, Davor Katavić, Marina Katavić, Vjera Mrkonjić, Ivan Talaja, Marija Jerković, Mirjana Vrdoljak, Radojka Marinović, Ante Marinović („Marić“), Nediljko Marinović („Đune“), Mila Vrdoljak, Marija Zeljko, Kata Šimunović, Ante Lozina („Paćak“), Zlata Lozina, Vlade Marinović („Vladan“).