Preminuo Ante Mrkonjić pok. Ilije

U ponedjeljak, 16. rujna 2019. preminuo je Ante Mrkonjić. Misu zadušnicu i sprovodne obrede, u srijedu 18. rujna u 16 sati, predvodio je župnik fra Željko. Pokojni Ante rodio se 12. lipnja 1935. godine u obitelji Ilije i Mare Mrkonjić rođ. Barić, a krstio se malo iza toga, točnije 20. lipnja 1935. Oženio se s Ivom Barić (rođena 26. siječnja 1938.), kćerkom Tome i Kate Barić rođ. Mrkonjić, s kojom se vjenčao 9. travnja 1961. godine u Slivnu. U kršćanskom braku Ante i Ive rodilo se troje djece (Marija, Ivan i Zdravka). Na sprovodu pok. Ante okupilo se mnoštvo svijeta. Njegovim smrću ožalošćeni su: supruga Iva („Baruša“), kćer Marija s obitelji, sin Ivan s obitelji, kćer Zdravka s obitelji, brat Iko s obitelji, brat Mate s obitelji, brat Nediljko s obitelji, sestra Marica s obitelji, sestra Iva s obitelji, obitelj pok. brata Vida, obitelj pok. sestre Mile, šura Mirko s obitelji, obitelji pok. šura Ivana i Ante, te ostala rodbina i prijatelji. Pokoj vječni njegovoj plemenitoj duši!

Donosimo i integralni tekst koji povodom Antine smrti napisala njegova obitelj:

”Preko polja kroz sjećanje ide kršan čovik tvrde brade side…”

Baš takvog ćemo ga pamtiti. Toplog pogleda i dubokih riječi. Ruke težaka, a srce poštenjaka. Nemirno je vrijeme vanka, osjećamo tvoju prisutnost kroz šum vjetra. Poručuješ nam da obrišemo suze s lica jer si ti sretan negdje Gore u rajskim visinama. Ali, teško je čovjeku pojmiti gubitak, trenutak kada shvatiš da te nećemo više ugledati ispred tvoje kuće s kapom na glavi i rukom u zraku kojom nas pozdravljaš. No, zauvijek će trenuci s tobom ostati u sjećanju , jer sjećanje je sve što nam ostaje.

Ante je potekao iz velike, poštene kršćanske obitelji. Živio je težačkim načinom života. Išao je na nadnice po škojima da prehrani svoju obitelj. Trbuhom za kruhom čak je došao i do Njemačke u kojoj je proveo 3 mjeseca radeći fizički posao. No, ljubav prema domovini i rodnom kraju i obitelj koja ga je čekala bila je jača od tuđeg svijeta. Najveća podrška tijekom cijelog života bila mu je supruga Ivanka s kojom je proveo 59 godina u braku. Mnogi danas mogu samo učiti iz njihovog primjera. Živjeli su skladno, požrtvovno i sve što su postigli u životu činili su za svoje troje djece. Ante je bio čovjek od rada. Volio je zemlju i njene plodove. Volio je pomagati drugima, a najviše od svega je volio hvaliti svoje Slivno. Od 16.9.2019. selo nema više isti miris, brda drugačije izgledaju, a pjev ptica je utihnuo. Dva dana poslije, 18.09.2019, rijeka ljudi se slila u tvoje malo selo. Osjećaji tuge, a i ponosa izmjenjivali su se na licima tvojih najmilijih i prijatelja. Okupilo se i mlado i staro da ti odaju još jednom počast jer znaju koliko si velik čovjek bio. Usnuo si najljepši san na svojoj rodnoj grudi na svojoj voljenoj zemlji. A nama je ostalo samo da tvoj lik i djela veličamo i dalje jer puno toga smo od tebe naučili i hvala je mala riječ za ono što osjećamo. Tvoja dužnost prema nama nije ovdje stala, zapravo tek je počela. Čuvaj nas odozgo dragi naš supruže, tata, djede, pradjede, čuvaj nas zajedno sa svom nebeskom vojskom, jer ti si uvijek bio i ostat ćeš naša zaštita.

Tvoja obitelj.